Samuelin kirja-arvostelu

                                                          Kirja-arvostelu

Kirjan nimi: Häräntappoase.
Kirjailijan nimi:  Anna-Leena Härkönen.

Häräntappoase on yksi 1980-luvun suosituimpia kirjoja. Romaani sai J.H Erkon palkinnon vuoden 1984 parhaana esikoisteoksena. Kirjasta on tehty myös viisiosainen televisiosarja ja useita eri teatteriesityksiä. Televisiosarjassa Alpoa esittää Santeri Kinnunen ja Outi Alanen.

Häräntappoase edusti sekä romanttisten romaanien genreä ja arkikertomuksen genreä, eli kyseisestä kirjasta voisi sanoa,  että se on romanttinen arkikertomus. Kun ei kuitenkaan kirja käsitellyt pelkästään rakkautta, mutta se oli kirjan yksi vaikuttavimmista ja päälle näkyvimmistä piirteistä.
Kirja kertoo 17-vuotiaasta vaasalaisesta Alpo ”Allu” Korvasta, joka matkaa Torvenkylään viettämään kesää vastoin tahtoansa, äiti oli nimittäin sopinut, että hän menee sukulaisten luo tekemään heinätöitä koko heinäkuuksi. Alpo tuumi jo ensimmäisten päivien aikana luovuttavansa, mutta kun päivä kuluivat niin hän ei enää ollutkaan niin varma. Alpo tutustuu myös Kerttu Hurmeeseen. Kerttu on äitiään Annia vastaan kapinoiva teini, joka on kuitenkin pohjimmiltaan lapsenmielinen maalaistyttö. Tämän jälkeen tarinaa voisi nimittää maalaiskylän ”Romeoksi ja Julia”- tarinaksi.

Kirjan päähenkilöksi eläytyy Alpopo, hyvin tärkeäksi sivuhenkilöksi osoittautuu kerttu  koska ilman häntä tarinassa ei olisi mitään järkeä ja koska kirjan loppu pyörii hyvin paljon hänen ympärillään. Vaikkakin kirjassa on hyvin paljon turhaa selittämistä ja turhia pikku ”välitarinoita” on kirja hyvin kiinnostava ja tapahtumarikas, juuri sen takia pidän kirjaa kiinnostavana kun ei tarvitse lukea satoja sivuja hienosta penkistä, joskin alussa Alpon elämästä Vaasassa tunnutaan kirjoittavan enemmän kuin mistään muusta.

Kirja kannattaa ehdottomasti lukea jos rakkausromaanit, nuorten elämästä kertovat ja maalaiskirjat kiinnostavat. Kirja tarjoaa viihdettä ja jännitystä, rakkautta ja vihaa, kaikkea tätä samanaikaisesti ja saa ehdottomasti miettimään elämää muualla kuin Helsingin ydinkeskustassa. Kirjaa ei ole erityisesti suunnattu selvästi tietylle sukupuolelle, mutta veikkaan että teini-iässä olevat tytöt pitäisivät kirjasta hyvin paljon, mutta kirjasta pitäisivät varmasti kaiken ikäiset ja sukupuolellakaan ei varmasti ole väliä.

Annan kirjalle kahdeksan pistettä kymmenestä. Koska vaikka kirja oli hyvin mielenkiintoinen, oli siinä myös hyvin paljon turhaa tarinaa. Esimerkiksi alussa Vaasasta ja Alpon kavereista kerrotaan hyvin yksityiskohtaisesti asioita, vaikka kumpikin heistä osoittautuu aika turhiksi rooleiksi. Tosin tämä kyllä luo pienen käännekohdan kirjalle, ku n kirja antaa alussa tietynlaisen vaikutelman ja yhtäkkiä juoni muuttaa suuntaansa täysin.

Samuel Gonzalez

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s